Ulcinjska solana – foto priča

March 29, 2016 objavio Misko Kordic u grupi Priroda 0 komentara
Ulcinjska solana – foto priča

Ovoga puta probacu da preko fotografija prenesem utiske iz ulcinjske solane “Bajo Sekulic” koju smo posjetili sa ciljem da fotografisemo flamingose kao jednu od najvecih atrakcija u solani. Solana vec duze vremena nije u funkciji, medjutim kao rezervat prirode i staniste velikog broja ptica i raznog zivotinjskog svijeta i te kako ima svoju funkciju. Kao sto sam vec i rekao jedna od najvecih atrakcija, jesu svakako flamingosi i pelikani koji se mogu vidjeti u poljima gdje se nekada vadila so.  Mada ni ostalih vrsta ptica ne manjka, cak 252 vrste su registrovane dok se 55 vrsta gnijezdi u solani. Pticama je dosta tesko prici, jer su izgleda navukle strah od “dobrih” krivolovaca koji ne biraju mete, pa pucaju po svemu sto se mrda. Na srecu tokom naseg boravka nismo sreli nikog naoruzanog, a dokaze u vidu caura lovackih pusaka je lako naci.

Sama solana je ogromna i zahvata preko 14 miliona kvadrata, zaista ogroman prostor. Pjesacka staza je podjeljena u edukativnu i eko stazu. Edukativna staza je duga nekih 8-9km u jednom smjeru, na kojoj se obicno i nalaze flamingosi, dok je eko staza dosta kraca, ali u svakom slucaju, dobra setnja je zagarantovana. Nas je bilo troje u grupi i mislim da  je najbolje ici u manjim grupama, jer je tako i veca sansa da se flamingosima pridje dosta blizu, jer je sve otvoren prostor, pa cim vas primjete na nekih 200-300 metara krenu da dizu galamu i velika je sansa da ce odletjeti ukoliko procjene da ste im potencijalna opasnost. U bazenima se nalaze Salamurski racici kojima se flamingosi hrane, a mogu se cak i vidjeti  u plitkoj vodi.

Bez obzira da li cete imati srece i vidjeti flamingose ili pelikane, vidjecete veliki broj drugih ptica i svakako lijepih pejzaza i jedinstvene bazene u kojima se nekada prozvodila so, tako da se put i posjeta solani svakako isplati. Jedno novo i lijepo iskustvo za sve koji prvi put idu na jedno takvo mjesto i slobodno mogu reci da je solana na mene ostavila jedan slatko gorki osjecaj, u jednu ruku sve je napusteno i propalo, dok u drugu ruku ima veliki potencijal da se napravi nesto lijepo i posebno u ovom dijelu Evrope. Ja sam siguran da cu od sada solanu redovno posjecivati…

Ima dosta toga za ispricati ali najbolje je otici i uvjeriti se sam, a do tada nadam se da cete uzivati u fotografijama.

Misko Kordic

Ostavite komentar!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top